Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Κοπανέλι

Οχι δεν ειναι της προγιαγιάς μας, ειναι μιας φίλης μου, της προγόνου της, αλλα το ίδιο ειναι και το δικό μας.

Ετσι εκαναν δαντέλες τα παλιά χρόνια.... Οχι τώρα που δεν ξέρουν την τύφλα τους, ούτε κουμπί να ράψουν.

Υπάρχουν κι αυτές που θέλουν να μάθουν, γιατί γηράσκω αει, που λέει. Οχι δεν θέλω να μάθω μπελαλοδουλειές. Μια χαρά οτι έμαθα, αν ρω κάτι ενδιαφέρον θα σας πω.


Προς ώρας, βλέπε δώθε. Πλέκανε τα κοπανέλια, αυτά τα καρουλάκια και γινόταν η δαντέλα. ε καρφίτσες με κεφαλάκι...και δως του στραβοδουλειά...!!! 

να μαθαίνουμε κιόλας. το τερπόν μετά του ωφελίμου. Θα βρεις στο τιούμπι, ενδιαφέροντα βίντεα να καταλάβεις πως. Αυτό ειναι Κυκλαδίτικο. Στην Ανατολή ειχαν άλλο. το μαξιλάρι. αυτό ειναι απο δέρμα... σαν γραφομηχανή...! Κουσούνι το λένε.

2 σχόλια:

 1. Α δεν το ήξερα ότι είχαμε τέτοιο πράμα και το λένε κοπανέλι! Το είχα δει στην Φρανκφούρτη στο σπίτι του Γκαίτε και σκέφτηκα, η βλαχάρα ,καλέ κοίτα πως έφτιαχναν τις δαντέλες στην Ευρώπη :))))) Καλά που δεν ξιπάστηκα να το λέω δεξιά αριστερά, να με φέρουν κανένα κοπανέλι στο κεφάλι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σιγά και ποιά το ξέρει, για να στο φέρει στο κεφάλι. Μην φοβού.. Να ξιπάζεσαι, οταν ξέρεις κάτι..
  Γιατί εδώ το βάλαμε σε ενα γκρουπ παράδοσης, στο φείς και μας έφεραν τα ξένα βίντια.... να δουμε οτι υπαρχει κι όξω. Εμενα το έξω δεν με αφορά, εδώ τι γινεται και πόσες το ξέρανε... Οι Κυκλαδες, το Ευρωπαικό είχαν.. οπως βλέπεις.... !
  Αλλα... στην Ελλάδα, ξεχνάνε την παράδοση.. και τρέχουν γι άλλα!!!!
  Μικρή εισαι, μαθαίνεις ακόμη... που να το ξέρεις... ειχατε σπίτι σας? οχι, λοιπόν....
  Λοιπόν υπάρχει μετά μας έγραψαν και εδώ συλλογος για την εξάπλωση των χειροτεχνιών. Αλλα τέτοιο δεν έχουν!!!! αυτό το ίδιο. Κάνουν με το μαξιλάρι οπως οι Σμυρνιές.... Οχι δεν θα μου βγούν εμενα απο πάνω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.